zondag 31 mei 2015

Cursus fotografie

Op tijd uit bed op je vrije dag. Dat klinkt over het algemeen niet heel aantrekkelijk. Maar gisteren was het met een doel: een dagcursus fotografie! Samen met Tessa had ik deze dag al maanden in m'n agenda staan en eindelijk was het dan zover. Om 9 uur werden we verwacht in Enschede, allebei heel nieuwsgierig wat ons te wachten stond. Na heel veel theorie, een heerlijke lunch, de nodige chocola en het in praktijk brengen van het geleerde, zijn we allebei heel wat wijzer geworden over onze fotocamera. Ik neem jullie vandaag mee in deze leuke dag. Lees je mee?

Met 8 dames zaten we vol verwachting aan de grote eetkamertafel. De cursus begon met het doornemen van de meegenomen foto's van alle cursisten. Die werden professioneel beoordeeld door Ronald, onze cursusleider. Zo werden er al een paar termen genoemd welke die dag behandeld zouden worden. Een paar keer keken Tessa en ik elkaar aan met grote ogen... geen idee waar hij het over had! Maar dat hebben we allemaal mogen leren aan de hand van allerlei opdrachtjes. Bijvoorbeeld het instellen van de flitser (geen idee dat dat kon!), belichtingcompensatie, ISO-waarde instellen en ga zo maar door. 

Kortom, het was eerst zaak om je camera te leren kennen. Toen gingen we verder met de 2 belangrijkste termen van die dag: diafragma en sluitertijden. We leerden om niet meer automatisch te fotograferen, maar om zelf je camera in te stellen en foto's te maken hoe JIJ het wilt. Jij beslist hoe de foto eruit komt te zien. Door dus je diafragma of sluitertijd in te stellen. Heel technisch verhaal, wat best even pittig was! Aan de hand van de buitenopdracht werd toch alles heel gauw duidelijk. Zo moesten we de camera zo instellen dat we een portretfoto van elkaar gingen maken. Met een wazige achtergrond door je diafragma en je scherpstelpunt in te stellen.

Daarna gingen we aan de slag met bewegende beelden, door de sluitertijd in te stellen.
v.l.n.r.: lange sluitertijd, korte sluitertijd, 'meetrekken' met het onderwerp.

Toen ik thuiskwam, met een hoofd vol informatie, wilde ik het natuurlijk ook zelf wel even proberen! Karel bleek een gewillig slachtoffer voor portretfoto. 

In de tuin vond ik een heel klein groen spinnetje in een bloem. Met de juiste instellingen kreeg ik deze prima op de foto! Je ziet zelfs nog een klein spinneragje. 

Conclusie? Een superdag! Ronald is een prof die z'n vak goed verstaat en het heel goed over kan brengen. Het naslagwerk welke je meekrijgt naar huis is heel duidelijk en handig om alles nog even door te nemen. Het was qua theorie best pittig voor 1 dag, maar zeker te doen. Echt een aanrader om je camera te leren kennen en om daardoor nog mooiere foto's te maken. Dus zat je nog te twijfelen? Doen!

Tessa heeft ook haar ervaring gedeeld op haar blog. Neem je nog even een kijkje?

1 opmerking:

Tess Evea zei

Het was een top dag! En.. wat is Karel een schatje :-) Zin in de volgende cursus!