zaterdag 30 mei 2015

Quiche met witte asperges

De klassieke combinatie van asperges, kaas en ham in een quiche. Dat móet toch lekker zijn? Ik maak regelmatig een quiche, maar ik had er nog nooit één met asperges gemaakt. Dat werd tijd! Omdat deze seizoensgroente niet heel lang verkrijgbaar is, besloot ik dat het NU moest gebeuren. En het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf. Lekker en makkelijk! Dus gauw naar de groenteboer voor 'het witte goud', nu het er nog is... Want onderstaande foto doet je toch watertanden??
Quiche met witte asperges
5 plakjes bladerdeeg
500 gram asperges, geschild
200 gram (jong) belegen kaas
250 gram hamblokjes
6 eieren
scheutje yoghurt
10 cherry tomaatjes
zout en peper
handjevol paneermeel
springvorm 24 cm

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het bladerdeeg uit de diepvries en laat de plakjes ontdooien. Snij de geschilde asperges doormidden, snij de onderkant eraf en kook ze in kokend water met een snufje zout. Giet de asperges na 10 minuten af en laat ze iets afkoelen. Zet ondertussen alles klaar om de quiche op te bouwen: snij de kaas in kleine blokjes, klop de eieren in een kom los, samen met de yoghurt, peper en zout. En snij de cherry tomaatjes door midden. Vet de springvorm goed in en verdeel de plakjes bladerdeeg. Ik gebruik er altijd 3 voor de bodem en 2 voor de zijkant. Strooi een handjevol paneermeel over de bodem. Dit voorkomt dat de bodem te nat wordt, waardoor hij niet goed gaar wordt. Verdeel zowel de kaas- als de hamblokjes over de bodem. Giet hier het ei-yoghurt mengsel overheen. Verdeel nu de asperges in een mooi patroon er bovenop. En voeg als laatste de tomaatjes toe. Als het bladerdeeg aan de zijkant nu nog wat uitsteekt, duw je dit terug met een vork. Dan is je quiche klaar om in de oven te gaan. 40-45 minuten op 200 graden. Laat de quiche iets afkoelen voordat je de springvorm los maakt. Serveer de quiche lauwwarm. 

Wat is jouw favoriete asperge gerecht?

Geen opmerkingen: