vrijdag 22 mei 2015

Rabarber-aardbeienjam

Als ik aan rabarber denk, dan denk ik meteen aan de grote moestuin van de achterbuurman van mijn oma. Die stond namelijk rond deze tijd vol met rabarber. En dan bedoel ik ook echt VÓL. Mijn oma stoofde de rabarber, op de ouderwetse manier, met een kopje suiker en wat kaneel. Fijne herinnering... Nu rabarber weer volop verkrijgbaar is, is er natuurlijk niets leuker om deze herinneringen op te halen en lekker aan de slag te gaan met deze seizoensgroente. Dit keer werd het een lekkere jam! Voor op brood, in de yoghurt, over het ijs... Kleine moeite, groot plezier!
Kijk je mee?


Rabarber-aardbeienjam
500 gram rabarber
500 gram aardbeien
1 kilo geleisuiker
grote pan
gesteriliseerde (jam)potten

Was de rabarber en snij de stengels in stukjes van 2 cm. Snij hierbij het begin en het eind eraf. Doe de rabarber in de pan en voeg 2 eetlepels water toe. Laat dit op een laag pitje ongeveer 5 minuten staan met de deksel op de pan, totdat de rabarber voldoende vocht heeft losgelaten. Daarna zet je de warmtebron hoger en kook je de rabarber in 10 minuten zacht. Laat het daarna nog 10 minuten inkoken. Doe de aardbeien en de geleisuiker erbij en roer dit met een houten lepel door elkaar totdat de inhoud kookt. Dit duurde bij mij ook weer zo'n 10 minuten. Zet de warmtebron weer lager en laat het 4 minuten doorkoken. Het geheel moet wel blijven borrelen. Druk eventuele hele aardbeien met de houten lepel plat tegen de zijkant van de pan. Je zult zien dat de jam nog niet zo dik is als je gewend bent, maar dat gebeurd vanzelf als het afkoelt. 


Nu ga je de jampotten vullen. Dit doe je tot een halve centimeter onder de rand. Sluit het potje en zet hem op de kop. Hierdoor duwt de hitte van de jam de overtollige lucht uit de pot en zo is de jam langer houdbaar. Na 5 minuten kun je ze weer rechtop zetten en verder af laten koelen. Nog 1 tip: bespaar niet op goede ingrediënten. Haal goede kwaliteit aardbeien en rabarber bij de groenteboer of de plaatselijke boerderijwinkel. Dit proef je!

Heb jij wel eens jam gemaakt?

Geen opmerkingen: