donderdag 28 mei 2015

Basisrecept voor vanillecake

Op de knieën voor de oven, wachten tot tie klaar is. Dan duurt een uur best lang! Vroeger ging regelmatig in het weekend de oven aan om een cake te bakken. De voorpret was stiekem wel het leukst. Lekker smeren met de eieren, om de beurt mixen en dan het hoogtepunt: de mixerhaken aflikken. Tegenwoordig lijkt het erop dat de 'gewone' cake een beetje uit de gratie is geraakt. Daarom deel ik vandaag hét basisrecept voor een heerlijke vanillecake. Onmisbaar in ieder (kinder)leven, staat tie garant voor heel veel fijne herinneringen. Lees je mee?

Basisrecept vanillecake 
200 gram boter
200 gram suiker
zakje vanillesuiker
4 eieren
200 gram zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels melk

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm in en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Mix de boter, de suiker en vanillesuiker zacht en romig. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe en mix goed door. Als laatste gaat de melk erbij en mix je het geheel nog even kort. Vul het cakeblik met het beslag en bak de cake af in 60-65 minuten. Lik ondertussen de mixerhaken af ;-) De cake is gaar als je er een satéprikker in prikt en als deze er weer schoon uitkomt. Laat de cake minstens een kwartier afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Laat hem op een rooster verder afkoelen.

Probeer eens verschillende variaties met bijvoorbeeld stukjes appel, gewelde rozijnen en kaneelsuiker. Of voeg wat citroenrasp- en sap toe. Stukjes stroopwafel... Blauwe bessen... Rabarber! Oh, en ook heel lekker: een paar eetlepels cacao en stukjes chocola voor een heerlijke chocoladecake. Kortom mogelijkheden genoeg!


Geen opmerkingen: