woensdag 22 april 2015

Mini-cupcake-workshop

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van het 'voor wat hoort wat'-principe. En zo kwam het dan ook dat Tessa gistermiddag bij mij in de keuken stond. Tessa heeft mij enorm geholpen om m'n blog op te zetten en heeft mij voorzien van de nodige tips en tricks. Als dank kreeg zij van mij een mini-cupcake-workshop. Zo kon zij mij helpen met iets waar zij goed in is en andersom! Dus daar stonden we, vol frisse moed om iets lekkers (en moois!) te maken. We waren het er over eens dat dit citroen- en koffie/kaneel cupcakes gingen worden. Nieuwsgierig hoe we dit gedaan hebben? 
Lees dan gauw verder...


Alle ingrediënten op kamertemperatuur? Check!
Oven voorverwarmd op 175 graden? Check!
Mixer, kom en spuitzakken bij de hand? Check!
Klaar om te beginnen! Wij zijn gestart met de citroen cupcakes. En daar heb je dit voor nodig:

Citroen cupcakes met citroen topping 
12 stuks
125 gram boter
125 gram lichtbruine suiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
rasp van 2 citroenen
2 eieren
100 ml yoghurt

Topping
250 gram roomboter
250 gram poedersuiker; gezeefd
sap van 1 citroen

Mix de boter zacht en romig en voeg de suiker toe. Terwijl je dit doormixt voeg je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Meng de rasp erdoor.
In een andere kom klop je de eieren en de yoghurt door elkaar. Dit voeg je bij het botermengsel en mix je nog even kort door elkaar. Nu ga je de bakpapiertjes vullen. Ik doe dit altijd met een (wegwerp)spuitzak.


Vul de bakvormpjes 2/3 en zet de cupcakes voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven (175 graden). De cupcakes zijn gaar als je er met een satéprikker in prikt en als er niets aan blijft plakken.
Zoals je ziet op de foto hieronder, hebben we het beslag niet helemaal gelijk verdeeld. Hierdoor is het ene cupcakeje iets groter is uitgevallen dan de andere. Maar geen nood, er komt straks nog een mooie toef op. Op de achtergrond zie je Tessa met de 2de poging bezig.


Terwijl de cupcakes afkoelen maak je alvast de topping. Mix hiervoor de boter zacht en romig en voeg de poedersuiker beetje bij beetje toe. Blijf mixen totdat de structuur steviger wordt, dit duurt een minuut of 5. Voeg als laatste het citroensap toe en mix nog even door. 
Nu misschien wel het leukste: de toef spuiten. Tessa bleek een natuurtalent te zijn, want na 1x voordoen maakte ze de mooiste toeven en rozen. En toef maken doe je door van buiten naar binnen te spuiten. De roos gaat net in tegenover gestelde richting; van binnen naar buiten. Hierbij maakten we gebruik van spuitmond 1M van Wilton.


Niets teveel gezegd toch? Versier de cupcakes met strooiseltjes om hem helemaal af te maken.
Ok, dit was niet moeilijk toch? Verder met koffie/kaneel cupcakes:

Kaneel cupcakes met koffie topping 
12 stuks
125 gram boter
125 gram suiker
125 zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 eieren
2 theelepels kaneel

Topping:
250 gram roomboter
250 poedersuiker (gezeefd)
1 zakje oploskoffie (bijv. espressosticks van Nescafe)
2 eetlepels warm water

Mix de boter zacht en romig en voeg de suiker toe. Terwijl je dit doormixt voeg je 1 voor 1 de eieren toe. Daarna beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel. Als alles opgenomen is mix je nog even kort de melk en het kaneelpoeder erdoor. Verdeel wederom het beslag over de bakpapiertjes en bak de cupcakes af in 20-25 minuten.

Ondertussen hebben we de koffie topping gemaakt. De basis is hetzelfde als de citroen topping: je mengt de roomboter met de poedersuiker. Los de koffie op in het water en voeg deze toe aan je botercreme. En je bent weer klaar om de toeven te spuiten. Maak deze toeven af door er wat kaneel(suiker) op te strooien.

En dan is dit het eindresultaat:


Twee totaal verschillende cupcakes, allebei heerlijk van smaak. De combinatie koffie/kaneel is hier in huis favoriet, ondanks dat ik geen koffiedrinker ben. Ook de citroencupcakes vallen in de smaak, heerlijk fris, perfect passend bij dit jaargetijde. Tessa is weer een ervaring rijker en schrijft ook hierover op haar blog. Neem vooral even een kijkje!

Al zin om zelf aan de slag te gaan? 2 opmerkingen:

Tess Evea zei

Ik krijg spontaan alweer trek :-)

Bertine zei

wat leuk, ziet er mega lekker uit! lief dat jullie iets voor elkaar hebben gedaan:)