dinsdag 14 april 2015

Gepofte zoete aardappel met brie

Van huis uit aten wij vaak aardappelen, groenten en vlees. Niets mis mee natuurlijk, maar misschien heeft dit er mee te maken dat ik nu een soort afkeer heb tegen de gewone, gekookte aardappel. Ik probeer dan ook altijd allerlei variaties uit, waarbij ik voornamelijk gebruik maak van de oven. Zelf pommes duchesse maken of rode krieltjes met schil, wat olijfolie en kruiden erbij: heerlijk! 

Ook de zoete aardappel vind je bij ons regelmatig op het menu. Naast dat ze heel lekker zijn, zijn ze ook supergezond! Ze zitten namelijk bomvol vitamine A en C, calcium, magnesium, kalium en hebben wel 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel wat meer koolhydraten dan 'normale' aardappels, maar ook meer vezels. Daardoor zit je eerder vol en heb je dus minder nodig. Zoete aardappelen zijn geen 'echte' aardappels, ze behoren tot de windefamilie. Dit zijn zetmeelhoudende knollen, ook wel bataten genoemd. Dat betekend dat ze officieel een groente zijn.


Vandaag laat ik je een makkelijke, maar heerlijk variatie zien van de zoete aardappel. 
Lees je mee?
Gepofte zoete aardappel met brie
voor 4 personen

4 zoete aardappelen
flinke scheut olijfolie
peper en zout
30 gram boter
200 gram brie
3 lente- of bosuitjes
handje vol verse bieslook


Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de aardappelen goed schoon. Wrijf ze daarna in met de olijfolie en leg ze op een bakplaat. Prik met een vork gaatjes in de aardappel en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze in oven in ongeveer 45-50 minuten gaar.
Snijd de aardappelen open en maak een inkeping. Meng het kruim (zonder schil) wat je eruit haalt met de boter. Vul hiermee de aardappel weer op en leg de brie er boven op. Zet ze nog 10 minuten terug in de oven, zodat de brie gaat smelten. Snijd ondertussen de lente-uitjes en de bieslook fijn. Bestrooi de aardappels hiermee en serveer direct.

Lekker bij de waldorfsalade die ik afgelopen week plaatste. Of voor een makkelijke maaltijd gewoon met een kippenpootje.


Wat is jouw favoriete variatie op de (zoete) aardappel?


1 opmerking:

gezond eten is lekker zei

met feta kaas en wat peper is ook erg lekker