woensdag 22 juli 2015

Pruimen-aardbeienjam met een vleugje citroen

Een kilo pruimen en wat aardbeien. Een topcombinatie! Na een klein uurtje in de keuken resulteerde het wederom in 3 flinke potten jam. Echt, als je de smaak te pakken hebt met het maken van je eigen gemaakte jam wil je niet anders meer... Zo makkelijk en véél lekkerder dan een potje uit de winkel. Lees je weer mee?
Pruimen-aardbeienjam met een vleugje citroen
800 gram ontpitte pruimen
400 gram aardbeien
500 gram geleisuiker
1 citroen
gesteriliseerde jam of weckpotten

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snij de aardbeien door midden. Snij ook de pruimen doormidden. Ontvellen van de pruimen is niet nodig. Doe het fruit in een grote pan. Rasp de citroen en voeg de rasp toe. Pers daarna de citroen uit en voeg het sap toe. Draai het vuur aan op een middelhoge stand. Voeg de geleisuiker toe en roer het geheel door. Breng het mengsel aan de kook totdat het flink borrelt, blijven roeren. Als het goed door blijft koken terwijl je roert, laat je de jam nog 4 minuten doorkoken. Druk eventuele hele vruchten met een houten lepel plat tegen de zijkant van de pan. Wil je het nog fijner hebben, pak dan de staafmixer erbij. Schep met een soeplepel de jam in de potten, doe de deksel erop en zet de pot op de kop. Je zult zien dat de jam nog niet zo dik is als je gewend bent, maar dat gebeurd vanzelf wanneer de jam afkoelt. Zet na 5 minuten de pot weer rechtop en laat verder afkoelen.

Heerlijk op de beschuit of boterham en lekker fris door de yoghurt. Ook deze jam kun je prima gebruiken voor zelfgemaakte ijsjes, zoals ik hier heb gedaan.

Liefs Ellie

Geen opmerkingen: