dinsdag 31 maart 2015

I love (sinaasappel)cupcakes!

Als ik dan toch echt 1 ding moet kiezen waar je me 's nachts voor wakker mag maken, dan zijn het wel cupcakes. I love cupcakes! En dan het liefst zo'n mooie a la Cupcakegirls, met zo'n mooie swirl erop. Ik bak ze dan ook regelmatig en probeer iedere keer wel weer een andere smaak uit. Deze frisse sinaasappelcupcakes kwamen in 1 keer door de keuring bij familie en vrienden en ook zeker bij mezelf. Ze zijn echt heerlijk! Dus hebben ze absoluut een plekje verdiend op mijn blog. Komende paasdagen staan deze cupcakes ook weer op het menu, tijdens onze paas high tea. Vandaar dit keer met een kleine 'paastwist'. Kijk je mee?


Sinaasappelcupcakes  
voor 12 stuks

125 gram boter
125 gram suiker
rasp van een hele sinaasappel
2 eieren
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 eetlepels verse sinaasappelsap

Verwarm je oven voor op 175 graden. Zet een cupcakebakblik met papieren bakvormpjes klaar. Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Mix de boter zacht en romig. Voeg de suiker toe en mix dit vervolgens door elkaar. Doe de rasp en 2 eieren erbij en voeg, terwijl je dit door elkaar mixt, het zelfrijzend bakmeel in gedeelten toe. Als laatste de melk en het sinaasappelsap erdoor mengen en klaar is je beslag! Het beslag verdeel je over 12 cupcakepapiertjes. Ik doe dit altijd met behulp van een (wegwerp)spuitzak. Zorg dat elk papieren bakvormpje voor 2/3 gevuld is. Bak je cupcakes in 20-25 minuten in de oven op 175 graden. Controleer of de cupcakes gaar zijn door met een houten sateprikker in een cupcake te prikken. Wanneer er geen beslag aan de prikker blijft kleven, dan kunnen de cupcakes uit de oven. Laat ze anders nog een paar minuutjes erin staan. Iedere oven is anders, dus het is verstandig om het op deze manier even te controleren.
Laat de cupcakes even afkoelen in de bakvorm. Na een minuut of 5 kun je ze er voorzichtig uithalen en helemaal af laten koelen op een rooster. Eenmaal afgekoeld kun je ze decoreren met glazuur, marsepein of andere cupcakedecoraties. Of met zo'n mooie swirl! Deze topping maak je als volgt...


Botercreme topping
ruim voldoende om 12 cupcakes te decoreren

250 gram poedersuiker
250 gram zachte roomboter
theelepel vanille extract
2 eetlepels verse sinaasappelsap
optioneel enkele druppels voedingskleurstof

Mix de zachte roomboter tot een luchtige smeuïge massa. Voeg de (gezeefde) poedersuiker in gedeelten toe en mix dit samen door tot een mooie creme. Voeg als laatste het sinaasappelsap en vanille extract toe en mix nogmaals door. Al met al ben je wel 10 minuten aan het mixen voor een mooie stevige botercreme. Ik heb de creme nu opgesplitst in 2 kommen: in 1 kom heb ik een paar druppels groene kleurstof gedaan en in de andere kom een paar oranje druppels. Mix dit even goed door elkaar zodat er een egale kleur ontstaat. Breng de topping aan op de cupcakes met een spuitzak. Ik heb bij de groen gekleurde botercreme tip 22 gebruikt en bij de oranje tip 1M van Wilton. Maak het geheel af met een kleine bloemetjes van marsepein, strooisels en paaseitjes. Botercreme over? Dit kun je prima invriezen!



Meer inspiratie nodig? Kijk dan eens naar deze pin!

Zo krijg je toch helemaal zin in Pasen?










1 opmerking:

Unknown zei

Ziet er super lekker uit! Kom maar op met die cupcakeworkshop, ga dit van de week ook eens even proberen :-)