zondag 15 maart 2015

Arretjescake

Een naam die ik nog steeds niet begrijp... Arretjescake. Het gedeelte dat je het in een cakeblik doet op om te stijven snap ik dan nog. Doe je het in een taartvorm, is het dus arretjestaart? En waarom het woord 'arretjes'? Wikipedia zegt het volgende erover: Oorspronkelijk is de cake een recept uit een promotieboekje van de Nederlandse Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje's cake. Nou ja, waar het ook vandaan komt, lekker is het wel! Ongezond ook, maar dat terzijde. Op het internet staan genoeg recepten van arretjescake. Ik heb er dan ook verschillende uitgeprobeerd. Zo hadden ze allemaal wel wat. Bij de één viel het geheel wel heel snel uit elkaar, bij de ander maakte je als het ware een halve cake, zo weinig beslag ging er in het cakeblik. Dus na wat experimenteren is dit mijn ideale recept geworden, lees je mee?

Arretjescake
400 gram Maria biskuitjes
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren maat M
8 eetlepels cacao
350 gram fijne suiker
350 gram (room)boter

Extra
Cakeblik
Plastic folie

Bereidingswijze
Doe de boter in een pannetje en laat dit langzaam smelten. Wanneer het gesmolten is, zet je het pannetje van de warmtebron en laat je het iets afkoelen. Verkruimel ondertussen de biskuitjes in kleine stukjes. Doe de suiker en de eieren samen in een kom en roer dit door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe. Als laatste gaat de cacao en vanillesuiker erbij en natuurlijk de biskuitjes. Roer dit alles nogmaals door. Bekleed een cakeblik met plastic folie en stort en mengsel erin. Verdeel het over de vorm en druk iets aan. Laat de arretjescake minimaal 2 uur (het liefst een nacht) opstijven in de koelkast.

Lang leve Calvé! Enjoy!

*foto volgt*

1 opmerking:

Annegien K zei

Bij ons in de familie ook al jaren een "klassieker". Van moeder op dochter, en nu maken mijn dochters het ook! groetjes Anda