donderdag 7 januari 2016

Zelf granola maken

Granola kun je heel makkelijk zelf maken. Het is een combinatie van haver, noten en zaden die je roostert in de oven. En neem van mij aan: je hele huis ruikt heerlijk! En dat is niet het enige voordeel: je hebt 's morgens binnen een handomdraai een heerlijk en gezond ontbijt. Eet granola met wat magere kwark of yoghurt en voeg eventueel nog wat vers fruit toe zoals blauwe bessen. Met dit recept maak je een flinke pot vol, zodat je even vooruit kunt. Voeg extra ingrediënten toe die jij lekker vind, zoals kokosvlokken, pistachenoten of kardemom. Je kunt eindeloos variëren hiermee. Ik deel vandaag met jullie hoe ik mijn granola heb gemaakt. Lees je mee?
Granola
150 gram havermout
50 gram hazelnoten
50 gram zonnebloempitten
30 gram gebroken lijnzaad
1 theelepel kaneel
50 gram rozijnen
50 gram gedroogde cranberries
2 eetlepels kokosolie
3 eetlepels maple syrup
2 eetlepels water

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat de kokosolie langzaam smelten in een steelpannetje en iets afkoelen.
Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en hussel deze door elkaar. Als de kokosolie iets afgekoeld is voeg je de maple syrup en het water toe. Dit doe je bij de droge ingrediënten. Stort dit mengsel op de bakplaat en verdeel gelijkmatig. Dit gaat de oven in voor 15-20 minuten, totdat de granola goudbruin is. Ik schep tussentijds altijd 2 keer door, zodat alle kanten lekker geroosterd worden. Laat het afkoelen en voeg dan de rozijnen en cranberries toe. Bewaar de granola in een grote weckpot. Hier kun je zeker 1 tot 2 weken mee verder!

Wat ik al zei: voeg ingrediënten toe die jij lekker vind of misschien nog in je keukenkastje hebt staan. Denk aan andere soorten noten (walnoten, amandelen, cashewnoten) of probeer eens gedroogde vijgen of pruimen in plaats van rozijnen en cranberries. Ook met specerijen kun je variëren. Kaneel is heerlijk in combinatie met een snufje gember of kardemom. Of je voegt wat cacao toe, voor een totaal andere smaak. Nogmaals, je kunt hier eindeloos mee variëren...

Liefs Ellie

Geen opmerkingen: