zondag 2 augustus 2015

Recept voor kruimeldeeg + 3 variaties

Nou ja... recept... Dat is het eigenlijk niet te noemen. Slechts 3 ingrediënten heb je nodig voor dit deeg, welke daarna voor allerlei heerlijkheden te gebruiken is. Ik maak regelmatig een grote portie en (let op!) deze vries ik in. Ideaal! Als je jezelf eens wilt verwennen met een heerlijke crumble. Ik laat je zien hoe ik dit deeg maak en wat je er onder andere mee kunt maken. De variaties zijn eindeloos!
Nieuwsgierig? Lees dan gauw mee!


Kruimeldeeg

200 gram bloem
200 gram suiker
150 gram koude boter

Snij de koude boter in kleine stukjes. Het is echt belangrijk dat de boter koud is, daarmee krijg je de korrelige structuur. Doe de blokjes boter in een kom en voeg de suiker en de bloem toe. Wrijf nu met je vingertoppen de ingrediënten samen tot korreltjes. En klaar is je kruimeldeeg! Makkelijk toch?!

Je kunt het kruimeldeeg dus prima bewaren in de diepvries, tot het moment dat je het nodig hebt. Ideaal als je dus last minute 1 van de onderstaande crumble's wilt maken. Of als je alvast het toetje wilt voorbereiden als je veel mensen te eten krijgt. Je kunt alles in een grote diepvrieszak doen en er kleine porties uithalen. Wil je aan de slag met het kruimeldeeg? Ik geef je 3 heerlijke variaties:

1. Applecrumble
De bekendste onder de cruble's is denk ik wel de applecrumble. Applecrumble is eigenlijk appeltaart zonder bodem. Dus naast appels kun je alles toevoegen wat je ook in een appeltaart kunt vinden. Denk aan noten en rozijnen. Maar ook aan tweede soort fruit zoals peer of kersen.
Zo maak je het voor 1 persoon:
Schil en snij een halve appel in blokjes. Meng dit met wat kaneel en suiker, naar smaak en voeg verder toe wat jij lekker vind. I love hazelnoten! Doe het mengsel in een ovenvast schaaltje. Verdeel ongeveer 75 gram kruimeldeeg over het fruit en zet 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.

2. Bosvruchtencrumble
Deze crumble is echt een super makkelijk toetje! Je maakt gebruikt van diepvriesfruit, dus je hoeft niets te schillen of te snijden. 
Zo maak je het voor 1 persoon:
Doe 100 gram diepvries bosvruchten in een ovenvast schaaltje. Voeg 1 theelepel maizena en 1 zakje vanillesuiker toe en meng dit door elkaar. Verdeel ongeveer 75 gram kruimeldeeg over het fruit en zet 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.

3. Rabarbercrumble
Ok, ok, het rabarberseizoen is ten einde, maar dat neemt niet weg dat deze rabarbercrumble echt de moeite waard is om te delen.
Zo maak je het voor 1 persoon:
Schil en snij 1 stengel rabarber in kleine stukjes. Voeg wat suiker en vanillesuiker (naar smaak) toe en meng dit door elkaar. Doe het mengsel in een ovenvast schaaltje. Verdeel ongeveer 75 gram kruimeldeeg over de groente en zet 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.

Serveer alle crumble's met een bolletje vanille-ijs om je toetje helemaal af te maken.

Wat is jouw favoriete crumble?


Geen opmerkingen: