woensdag 23 maart 2016

Vogelnestjes van meringue

Zoek je nog wat lekkers bij de koffie voor komende paasdagen? Zoek niet langer! Want zeg nou zelf: deze vogelnestjes zijn toch té leuk? Ze zijn gemaakt van meringue, of te wel schuimpjes. Deze maak je heel gemakkelijk zelf met slechts 2 ingrediënten. Ik heb gekozen om de vogelnestjes wit te houden, maar je kunt ook wat kleurstof toevoegen. Of wat cacao voor een bruine kleur en een heerlijke chocoladesmaak. Nieuwsgierig hoe ik deze nestjes heb gemaakt? Lees dan gauw verder!
Vogelnestjes van meringue
12 stuks

4 eiwitten
200 gram fijne kristalsuiker
50 gram chocola
(dragee)eitjes
spuitzak en spuitmond 

Verwarm de oven voor op 100 graden. Zorg dat de mixerhaken en de kom die je gaat gebruiken vetvrij zijn. Dit is heel belangrijk, anders krijg je het schuim niet stevig geklopt. Ontvetten doe je door ze schoon te maken met wat citroensap. Doe de eiwitten in een kom en begin te mixen. Zet de mixer ongeveer op stand 3. De eiwitten worden dan schuimig en langzaamaan wat steviger. Voeg op dat moment de suiker beetje bij beetje toe. Wil je gekleurde schuimpjes? Dan is dit het moment om wat kleurstof/cacao toe te voegen. Het schuim is klaar als de pieken aan de mixerhaken rechtop blijven staan.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmondje. Ik gebruikte 1M van Wilton. Nu ga je de nestjes opspuiten. Als je niet helemaal uit de losse pols kunt spuiten, kun je eerst op het bakpapier rondjes tekenen zodat je allemaal gelijke nestjes krijgt. Draai het bakpapier dan wel even om, zodat de getekende kant onderop ligt. Spuit eerst een roos. Dit doe je door van binnenuit naar buiten te spuiten. Daarna spuit je de buitenste ring nogmaals op. Op die manier krijg je het hoogteverschil zodat je er straks wat eitjes in kunt leggen. Schuif de bakplaat in de oven en bak de meringues af in ongeveer 1,5 tot 2 uur.

Laat de schuimpjes afkoelen op de bakplaat. Smelt de chocola in de magnetron. Doop een eitje met de onderkant iets in de chocola en leg deze in het nestje. Laat de chocola uitharden zodat de eitjes vast komen te liggen. Je kunt de nestjes ongeveer 5 dagen bewaren in een gebaksdoos.

Liefs Ellie

Geen opmerkingen: