vrijdag 16 december 2016

Tiramisutaart

Bij deze beloof ik dat als ik deze tiramisutaart nog een keer maak (wat heel waarschijnlijk is!), ik dan een betere foto zal plaatsen. Maar mijn camera heeft het opgegeven, dus ik moest een foto met mijn mobiel maken. Want dat mocht toch geen reden zijn om deze taart niet te plaatsen. Daarvoor is hij veel te lekker! Een ideaal kerstdessert, omdat je hem van te voren al kunt maken. Het originele recept komt van AH, ik heb hem aangepast naar een bakvorm van 24cm. Een traditioneel recept in een nieuw jasje! Lees je mee?
Tiramisutaart
225 gram oreokoekjes
75 gram boter
150 ml water
7 espressosticks
300 ml amaretto
6 blaadjes gelatine
400 ml slagroom
6 eetlepels suiker
750 gram mascarpone
40 lange vingers
pure chocolade en cacao ter decoratie
springvorm 24cm

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkant in met wat boter of bakspray. Maal de oreokoekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelplan. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en schep het op de bodem van de springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel tot een egale laag. Zet de springvorm tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verwarm het water in een steelplan en roer er 3 espressosticks en 150 ml amaretto door. Laat dit afkoelen.
Klop de slagroom met de suiker en de rest van espressostick in een grote kom lobbig. Klop lepel voor lepel de mascarpone erdoor. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Verwarm de rest van de amaretto in een pan, maar laat niet aan de kook komen. Neem van het vuur, knijp de gelatine uit en los het al roerend op in de amaretto.
Meng het gelatinemengsel door het mascarponemengsel. Haal de springvorm uit de koelkast. Schep 1/3 van het mengsel op de koekbodem. Doop de helft van de lange vingers één voor één in het koffiemengsel en leg ze op het mascarponemengsel. Herhaal deze stap en eindig met een laag mascarponemengsel. Dek af met huishoudfolie en laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
Maak in de tussentijd sterretjes of andere versiering van chocolade. Je kunt hier natuurlijk ook kant en klare kerstchocolaatjes voor gebruiken. Knip uit karton sterretjes, leg deze op de taart en bestrooi de taart met cacao. Haal voorzichtig de kartonnen sterretjes van de taart en versier naar eigen inzicht.

Wil je deze taart maken voor zwangeren of kinderen? Laat dan de amaretto achterwege. Tip: de taart is erg machtig, dus snij kleine stukjes.

Liefs Ellie


Geen opmerkingen: