maandag 28 november 2016

Gevulde speculaas boterkoek

Éen van mijn favoriete baksites is Laura's Bakery. Lekkere, simpele bakrecepten, zowel zoet als hartig, die echt iedereen kan maken. Vorige week plaatste ze deze gevulde speculaas boterkoek. Deze móest ik maken! Dus zoals elke zondag dook ik de keuken en het resultaat mag er zijn! Dus alle credits voor Laura voor dit heerlijke recept. Lees je mee?
Gevulde speculaas boterkoek
200 gram boter
200 gram suiker
1 ei
250 gram bloem
snufje zout
4 theelepels speculaaskruiden
200 gram amandelspijs
1 ei, geklutst
garneer amandelen
bakvorm van 20cm

Bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier en vet de rand in met een beetje boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Klop de boter en de suiker luchtig. Voeg het ei toe en mix tot deze volledig is opgenomen. Voeg nu het bloem, de speculaaskruiden en het zout tegelijkertijd toe en meng tot een mooi deeg. Boterkoekdeeg is altijd plakkerig, dus dat is heel normaal. Je hoeft geen extra bloem toe te voegen of het te koelen. Neem de helft van het deeg en verdeel dit gelijkmatig over de bodem van de bakvorm. Verdeel hierover het amandelspijs. Laat rondom ongeveer een centimeter vrij. Neem de rest van het deeg en verdeel dit weer gelijkmatig over de laag spijs. Vul de randjes die je net  vrijgelaten hebt ook op. Smeer de boterkoek in met het geklutste ei. Met een vork maak je er een ruitpatroon in en garneer de koek met de amandelen. Smeer nog een dun laagje ei over de boterkoek, vooral over de amandelen. Bak de boterkoek in ongeveer 30 minuten gaar.


Geen opmerkingen: