zondag 23 oktober 2016

Herfstpastei

Naast quiche ben ik ook gek op pie: een hartige taart met een dakje van (blader)deeg. Hier in Nederland beter bekend als pastei. Net als bij een quiche kun je er alles in stoppen wat je lekker vind. Ik maakte dit keer deze herfstpastei met groenten van het seizoen: flespompoen en gemengde paddenstoelen. Zeker een recept om uit te proberen! Lees je mee?
Herfstpastei
300 gram gehakt
1 ui
1 theelepel tijm
1 teen knoflook
1 theelepel sambal
250 gram gemengde paddenstoelen
een halve flespompoen
1 flinke zoete aardappel
1 theelepel grove mosterd
500 ml groentebouillon (van een blokje)
1 eetlepel maizena
zout en peper
4 plakjes bladerdeeg
1 ei

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en laat deze ontdooien.
Bak het gehakt rul in een beetje olijfolie in de grootste pan die je hebt. Snipper de ui en het teentje knoflook. Voeg deze toe samen met de tijm en sambal. Maak de paddenstoelen schoon en snij deze in grove stukken. Voeg ook deze toe en roer alles door elkaar. Snij de pompoen in blokjes. Schil de zoete aardappel en snij ook deze in blokjes. Doe dit bij het gehaktmengsel en bak dit mengsel onder af en toe roeren nog circa 5 minuten. Maak ondertussen de bouillon en voeg daar de mosterd aan toe. Blus het mengsel af met de bouillon en breng aan de kook. Laat de saus nu 30 minuten zonder deksel op zacht vuur koken totdat de saus is ingedikt. Om de saus nog meer in te dikken meng je de maizena met een scheutje water en voeg je dit bij de saus. Breng op smaak met zout en peper.
Pak een grote ovenschaal en schep de saus hierin. Plak de ontdooide plakjes bladerdeeg aan elkaar (druk de randjes goed aan!) en leg deze plak over de saus. Knijp de randen goed dicht. Maak in het midden een gaatje, zodat het stoom kan ontsnappen. Klop het ei los en bestrijk het deeg hiermee. Zet de pastei in de oven voor 30 minuten totdat hij goudbruin is.

Eet smakelijk!

Liefs Ellie

Geen opmerkingen: