zondag 9 oktober 2016

Appelkoeken

Na een flinke portie appelmoes gemaakt te hebben, waren er nog genoeg appels van mijn ouders appelboom over om nog wat lekkers te maken. En dat werden deze appelkoeken! Met dit recept maak je er meteen 12, wat absoluut geen straf is. Dus wil je een keer wat anders bakken dan cake of taart? Lees dan gauw verder!
Appelkoeken
12 stuks
2 appels
40 gram suiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels appelsap

250 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram koude boter
snufje zout
125 gram suiker
2 eieren

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in hele kleine stukjes. Doe de appelstukjes in een pan en voeg de suiker, kaneel en appelsap toe. Breng het geheel aan de kook terwijl je blijft roeren met een houten lepel. Laat het inkoken totdat al het vocht is verdampt. Laat de appelvulling afkoelen.
Snij de boter in blokjes en doe dit samen met de suiker, het snufje zout en 1 ei in een kom. Meng dit door elkaar tot een egale massa.  Zeef het zelfrijzend bakmeel, voeg dit toe en kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg dit voor minimaal een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een muffinbakblik in en zet een weegschaal klaar.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken. Ik deed dit door het geheel te wegen, delen door 12 en je weet precies hoeveel 1 stukje moet wegen. Maak van ieder stukje deeg een bolletje en plet dit tot het een diameter heeft van ongeveer 7 cm. Verdeel de appelvulling over alle plakjes deeg. Vouw het deeg voorzichtig dicht en maak een rond bolletje. Zorg dat er geen scheurtjes ontstaan. Leg het bolletje in het muffinbakblik. Klop het andere ei los en bestrijk de bolletjes hiermee. Bak de koeken in 23 minuten af tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze na het bakken 5 minuten in de vorm staan, haal ze er daarna voorzichtig eruit en laat ze verder afkoelen op een rooster.

Voeg ter variatie wat rozijnen of nootjes toe.

Liefs Ellie

Geen opmerkingen: