donderdag 24 december 2015

Kerstdessert: Rudolphs ijschalet

Op het moment dat ik het kerstkookboek van Rudolph opsloeg (review lees je hier) en deze ijschalet zag wist ik: deze móet ik maken. Toen hij vervolgens dit kunstwerk in elkaar knutselde tijdens de theatershow alsof het niks was, wist ik het zeker: dit word het kerstdessert! Zo simpel als Rudolph het deed voorkomen, was het voor mij dan wel niet maar hij was erg leuk om te maken. Ik laat je in een paar simpele stappen zien hoe je dit schattige huisje maakt. Wil je een uitgebreide uitleg? Dan zou je toch echt het boek moeten kopen, wat zeker de moeite waard is! Lees je mee?
Rudolphs ijschalet
1 bak (vanille)ijs van 1 of 2 liter
200 gram chocolade
4 eiwitten
170 gram suiker
50 ml water
1 grote cake (in dunne plakjes gesneden)
poedersuiker om te bestuiven

Allereerst laat je 150 gram chocolade au-bain-marie smelten. Haal de kom van de pan en voeg de overige chocolade toe. Hierdoor koelt de chocolade iets af waardoor hij sneller stolt. Strijk de chocolade dun uit op bakpapier en wat ongeveer 20 minuten. Snij nu 2 plakken voor het dak, de exacte maten staan in het boek. Maak ook meteen een paar raampjes en een deur. Laat de chocolade volledig uitharden.
Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix dit samen met 2 eetlepels suiker mooi luchtig. Kook in de tussentijd de rest van de suiker met het water totdat het eruit ziet als honing. Tip: zet het op een klein pitje en zit er niet meer aan. Dus niet door gaan roeren, niks. Dan zul je zien dat het op een bepaald moment donkerder van kleur word. Schenk deze hete suikersiroop al kloppend bij het eiwitschuim. Mix dit nog minstens 5 minuten door zodat het schuim mooi stevig wordt. Schep het schuim in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Nu gaan we het huisje opbouwen. Leg een paar plakjes cake op een groot bord, ter grootte van de bak ijs. Los het ijs bovenop de plakjes cake. Als je een 2 liter bak ijs gebruikt kun je alvast wat ijs wegsnijden zodat je de vorm van het dak erin krijgt. Gebruik je een 1 liter bak dan bouw je het dak op het de plakjes cake. Bekleed het ijs in z'n geheel met de plakjes cake. Spuit dan het schuim in banen rondom de cake. Spuit ook het dak op, zodat straks de plakken chocolade goed blijven zitten. Brand nu met een gasbrandertje het schuim lichtjes af, zodat het op hout gaat lijken. Leg de chocoladeplakjes er als dak bovenop en druk het wat aan. Druk de raampjes en deur vast in het schuim. Maak eventueel van wat water en poedersuiker glazuur om het huisje te versieren. Ik gebruikte een smartie voor de deurknop. Bestuif het huisje met poedersuiker.

Een leuke zelfgemaakte uitsluiter van een heerlijk kerstdiner. Fijne kerst!

Liefs Ellie

Geen opmerkingen: